Odlingstips

main-small-900

Att odla nyttoväxter är både roligt och belönande. Alla växter behöver ljus, värme, vatten och näring, men de enskilda sorternas behov varierar mycket. Med några grundregler i bakhuvudet är det lätt att komma i gång oberoende om man odlar på friland, i odlingslådor, i krukor eller i växthus.

Tomat
Tomater vill ha varma, soliga och skyddade växtförhållanden. Som odlingsunderlag lämpar sig olika mullblandningar eller torv. Tomater tycker om rikligt med vatten och behöver en jämn bevattning.

Plantera ut tomaterna först när risken för nattfrost är över. Oftast brukar det vara i början av juni. Tomaterna klarar sig i växthus då temperaturen på natten är på plussidan, gärna över +10 grader. Tomater växer överlag bäst då temperaturen är över +20 grader. Tillfälliga
temperaturväxlingar är inte farliga, men längre kalla perioder kan leda till en mindre skörd. Under längre kalla perioder är de bra att skydda plantorna med väv om de står utomhus eller att använda sig av tilläggsvärme i växthuset.

Ta bort tjuvarna under odlingssäsongen. Tjuvarna växer mellan stammen och bladen. De undre bladen på plantorna kan också tas bort efterhand då plantorna växer till sig. En tumregel är att lämna 12-17 blad räknat från toppen. Det lönar sig också att klippa bort gamla klasar, så att all energi går åt till de nya klasarna.

Toppa tomaterna i augusti-september. Då går all energi åt till de sista klasarna och inte till att plantan fortsätter att växa på höjden. Om tomaterna inte blir färdiga så kan man ta in de gröna tomaterna och låta dem mogna på ett varmt ställe.

De flesta tomatsorter behöver stöd. Bäst lyckas detta genom att linda ett band runt plantornas stjälk och fästa bandet i växthusets tak eller liknande.

IMG_3539

Örter
Örter är lätta att odla och klara sig på de flesta växtunderlag utan någon större skötsel. Örter odlas ofta i krukor och går bra att blanda med blommor. De klara sig också bra i ganska grunda odlingslådor: ofta räcker 20 cm som växtunderlag. De flesta örter trivs i solen (förutom libsticka). Örter som t.ex. persilja, rosmarin, lavendel klar sig också bra i lite sandiga förhållanden.

Basilika är den ört som är mest krävande: den är köldkänslig, kräver en jämn bevattning och ett näringsrikt växtunderlag. Basilika trivs varken i regn eller blåst och till skillnad från de andra örterna så behöver basilika få näring (gödsel) regelbundet för att ge en så god skörd som möjligt.

Kom ihåg att ta tillvara örterna före blomningen. Då är aromerna som bäst.

Fleråriga örter är timjan, rosmarin, salvia, lavendel, gräslök, mynta, oregano, dragon, libsticka och citronmeliss. De övervintrar ofta utan problem i odlingslådor eller i marken, men t.ex. salvia och timjan är bra att skydda lite extra. Våta förhållanden försämrar övervintringen. Därför kan det vara bra att blanda sand i växtunderlaget. Då rinner överflödigt vatten bort effektivare.

IMG_3677

Nyttoblommor
Nyttoblommor är inte bara en njutning för ögat utan har också en viktig roll i trädgården. De går att äta, håller ohyra borta och lockar till sig viktiga pollinerare. Nyttoblommor är lätta att odla och trivs för det mesta bra på en solig plats. Det lönar sig att blanda in nyttoblommorna bland de andra växterna.

Jordgubbar och smultron
Jordgubbar trivs bäst i växtunderlag som släpper igenom vatten som t.ex. mull eller sandig jordmån. Det lönar sig att förbättra växtunderlaget med t.ex. kompost. Jordgubbar trivs i solen.

Jordgubbar är fleråriga och det är bra att ta ut dem senast i juni. Kom i håg att lämna tillräckligt med plats mellan plantorna. Då cirkulerar luften bättre mellan dem, vilket minskar risken för mögel. Plantavståndet kan vara 40 cm och radavståndet 80 cm.

Vattna jordgubbarna jämnt, men undvik att stora mängder vatten kommer på bladen och
frukterna, eftersom det då lätt uppstår mögel. På våren lönar det sig att skydda plantorna med fiberduk för att försnabba växandet och skydda blommorna från frost.
Speciellt smultronen ger skörd också sent in på hösten.

Gurka och pumpa
Gurka och pumpa trivs i varma och skyddade förhållanden. Speciellt på våren är det bra att skydda plantorna med fiberduk. Zuccini/Squash är den planta som klarar sig bäst i kallare förhållanden. Växtunderlaget borde vara luftigt, näringsrikt och jämnt fuktigt. Det är bra att förbättra växtunderlaget med gödsel eller kompost. Det lönar sig också att vattna med varmt vatten så att växtunderlaget inte blir för svalt. Speciellt gurka vill ha en så jämn bevattning som möjligt för att smaken skall bli så bra som möjligt.

IMG_3668

Chili, paprika ja eggplanta
Dessa vill ha varma, soliga, skyddade och näringsrika växtförhållanden. Jämn bevattning är också en fördel. Om man har möjlighet är det bra att hålla temperaturen över +20 grader. Under kallare perioder är de bra att använda sig av tilläggsvärme eller fiberduk.

Kronärtskocka
Kronärtskockan behöver en lång växtperiod och en varm, näringsrik växtplats. Det är bra att förbättra växtunderlaget med kompost eller gödsel. Eftersom som växtperioden är lång så lönar de sig att gro plantorna inomhus och plantera ut dem först när frost risken är över.

Ananaskörsbär och tomatillo
Ananaskörbär (physalis) och tomatillo kräver långa växtperioder, varma, skyddade och näringsrika växtplatser. Bäst klara de sig i växthus. Plantorna kan också vara i behov av stöd t.ex. bambupinnar. Ananaskörsbär övervintrar också bra på en sval plats.

IMG_2005

Bönor
Busk- och rosenbönor är köldkänsliga och trivs bäst på soliga och skyddade växtplatser. Under  torra perioder är det viktigt att vattna regelbundet. Det lönar sig också att vid behov stöda  plantorna.

Bönor lämpar sig bra för växelodling eftersom bönornas rötter innehåller bakterier som binder kväve i jorden.

Bönor bör alltid kokas före man använder dem eftersom de innehåller glykosidia.

Mangold
Mangold trivs i ett djupt och jämnfuktigt växtunderlag. Bäst växer den då temperaturen är +15-20 grader. Mangold är inte köldkänslig och ger skörd sent in på hösten.

Det lönar sig att vara försiktig med gödslingen eftersom en kraftig kvävegödsling höjer
nitrathalten i jorden vilket är ohälsosamt. Vanligen odlas mangold som en ettårig växt, men den kan även övervintra om vinterförhållanden är gynnsamma.

Spenat
Spenat trivs bäst i fuktigt växtunderlag. Om plantan blir för torr börjar den lätt att blomma, vilket försämrar smaken. Den nyzeeländska spenaten klarar torka mycket bättre en den vanliga. Det lönar sig att vara försiktig med gödslingen eftersom en kraftig kvävegödsling höjer nitrathalten i jorden vilket är ohälsosamt. Spenaten är inte köldkänslig och ger skörd sent in på hösten.